Zuzana Dubcová *zuz*
Syr? yes,sir!
V Trnave a okolí nastal nový boom. Syr. Vlastný. Z mlieka. Všetci moji kolegovia ho už skúsili, niektorí už toľkokrát, že doniesli aj do roboty ochutnať. Tak som sa teda na to dala aj ja.
Kým si nájdeš miesto pod slnkom,začne sa stmievať! Zoznam autorových rubrík: Z denníka jednej rodiny, Úvahy, One story, Spomienky, Aj to sa stáva, Mňam a ham, Súkromné, Nezaradené
V Trnave a okolí nastal nový boom. Syr. Vlastný. Z mlieka. Všetci moji kolegovia ho už skúsili, niektorí už toľkokrát, že doniesli aj do roboty ochutnať. Tak som sa teda na to dala aj ja.
Keďže je to moja prvotina, na konci sa Vám zverím s inováciami, ktoré ma napadli až potom, ako som tento zázrak dokončila. Ale najprv malé uvedenie do problému. Mali sme hody. A moja mama zas vymýšľala, že čo napečieme. Keď sa mi zdalo, že už vymýšľa príliš, povedala som, že urobím nový - kokosový. A bolo to.
V prvom rade chcem upozorniť, že moju svokru mám rada a vďačím jej za veľa múdrych rád a niekoľko receptov, ktoré som tu zverejnila. Svekruša sa proste hovorí manželovej mame u nás na západnom Slovensku. Ale v telefóne ju mám ako babku božku. Fakt.
Je mi jasné, že všetci asi frčíte na medovníčkoch, medvedích labkách, vanilkových rožtekoch. Ale - aj niečo slané pod zub by sa "šiklo". Ak aj nie na vianočný stôl, tak na ten silvestrovský celkom isto.
Že ste to ešte nepočuli? Celkom jednoduchý,zvládne aj začiatočník.
Niektorí tomu hovoria "mramorový rez" počula som už aj že "mozaikový koláč". Ja som to dostala ako "zebra rezy" - premenovala som to na "Jankine zebra rezy". Ale nakoniec sa udomácnili "zebričky". Vy si ich nazvite ako chcete. Ale určite ich vyskúšajte.
Ja nie som pagáčová,ale moji chlapi hej,tak som sa konečne odvážila ich skúsiť. Je to moja prvotina s jednou začiatočníckou chybou,na ktorú vás samozrejme upozorním.
Už si dlho nič nevarila, hovorí mi kamoška Monika. Polepši sa! Tak sa polepšujem a chystám pre vás pomerne jednoduché buchty. Zajtra sa k nám totiž chystá Monika, a ja ju chcem prekvapiť. A nielen buchtami :-)
Na moje jesenné nálady zaúčinkuje jedine niečo sladké, takže .. dnes ponúkam dobošky,alebo presnejšie super recept na dobošky od mojej super svokry. Recept sa zdá náročný,ale nie je. Recept vyzerá byť finančne náročnejší, a aj je. Ale chuť dobošky je neoceniteľná.
Sú chrumkavé, sladké a veľmi jednoduché. Majú len jeden problémik, cesto musí stáť aspoň dve hodiny ( čím viac, tým lepšie).
Ak treba rýchlo niečo do bruška a ak nemáte veľa času, skúste toto:
Ak nemáte veľa času a treba niečo uvariť,ak sa nebojíte nových receptov- skúste placky trocha inak
Uška je moja kamarátka a pravdupovediac, kuchyňu veľmi nemusí. Raz nás ale prekvapila čokoládovými sušienkami. Na svoju obranu, povedala, citujem zamiešaš to v jednej mise, švihneš to na plech, upečieš a je to koniec citátu. Ak si to chcete vyskúšať, tu je recept:
Osmičkový alebo mašličkový koláčik na sobotu. Ak Vám nevadí troška piplačky a polepené prsty a všetko okolo, tak mám recept priamo pre Vás :-)