Syr? yes,sir!

Autor: Zuzana Dubcová *zuz* | 20.3.2012 o 9:00 | Karma článku: 11,23 | Prečítané:  2616x

V Trnave a okolí nastal nový boom. Syr. Vlastný. Z mlieka. Všetci moji kolegovia ho už skúsili, niektorí už toľkokrát, že doniesli aj do roboty ochutnať. Tak som sa teda na to dala aj ja.

Potrebujeme:

5 litrov mlieka z automatu ( z toho krabicového by sa nám asi nepodaril, ale nemám odskúšané)

syridlo

injekčnú striekačku, alebo iné dávkovadlo malých množstiev (aj kávová lyžička by mohla byť)

utierky, plachtu, plienky .... čokoľvek, do čoho ten akožesyr potom dáte

kuchynský teplomer

 

Postup:

Mlieko sa odporúča najskôr stermizovať, čiže zohriať na 65-67°C a nechať vychladnúť. Mne chladlo asi 90 min. Potom rovno do toho hrnca, v ktorom mlieko je, pridáte syridlo. Na 5 litrov ide 2,5 ml syridla (preto tá striekačka, ale je to aj jedna normálna kávová lyžica). Pridať tak, že syridlo nalejeme do štamperlíčka a premiešame s malým množstvom studenej vody. Vlejeme do mlieka, premiešame a necháme stáť 1 hodinu. Môžete aj viac, ale nie viac ako 90 min. Potom sú dve možnosti. Ak chcete syr konzistencie ako cottage - tak po hodine ho rozrežeme v hrnci na kocky a premiešame vareškou. ( z receptu som mala dojem, že už bude nejaký tuhý, ak ho treba rezať - nebuďte sklamaní, bude asi ako puding.) Po premiešaní môžeme rozdeliť na polovice, nadávkovať do čistej utierky, vyžmýkať, ak sa dá, a nechať odkvapkávať nad nejakou nádobou zabalený v tej utierke. Aspoň 10 hod. Druhá možnosť, ak ho chcete konzistentne ako ovčí syr - po odstátí rozrezať, rozhabarkovať metličkou a nad parou zahriať na asi 50°C. Tu sa oddelí srvátka od samotného syra. Srvátku som vyliala ( asi sa z nej niečo dá, ale v recepte nepísali že čo) a syr som preliala do utierky, ktorú som mala vloženú do kuchynského sitka - lebo tá srvátka z toho trochu ešte tiekla. Ak chcete syr niečím ochucovať, tak teraz je ten správny čas. Jeden som nechala prírodný, do jedného som dala 1/2 KL bylinkovej soli. Ak vám chutí syr slaný, tak odporúčam jednu rovnú KL soli.

Utierku zabaliť, vytlačiť prebytočnú tekutinu a nechať voľne visieť 10 a viac hod.

V inom recepte som našla, že syr sa dá soliť aj ponorením do slaného nálevu ( 7 hodín, 1 liter vody, 7 KL soli) neskúšala som, takže neviem. Ale je tu tá možnosť.

fotodokumentácia:

mlieko ešte nevie čo ho čaká

DSC00830.jpg

syridlo som kupovala v záhradkárskych potrebách (skladovať v chladničke)

DSC00844.jpg

 

takto to vyzeralo po kúpeli v 50°C

DSC00831.jpg

a tu už visia dve hrudky

DSC00832.jpg

výsledok po 11 hodinách:

DSC00833.jpg

a zostatok po ďalších 10 tich hodinách:

DSC00836.jpg

 

suma sumárum:

z 5l mlieka som vyrobila 650g syra.

Vstupné náklady boli: 0,5 € x 5L mlieka =2,5€ + 11€ za syridlo. Syridla je tam zo 3 dcl, takže môžem syrovať dosýta.

Ako chutil ani nemusím spomínať, lebo vidíte, čo mi nechali kým som prišla večer zo školy.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Van der Bellen nevyhral, to len populizmus porazil sám seba

Miloš Zeman sa tešil predčasne. Ukazuje sa, že víťazstvá radikálov či populistov nie sú ani v dnešnej dobe samozrejmosťou.

KOMENTÁRE

Renzi dal sám sebe mat. Dostala ho aj Európa?

Taliansky výsledok je politicky nepomerne ďalekonosnejší než rakúsky.

SVET

Taliansky premiér Renzi po prehre v referende podá demisiu

Hlasovanie zaznamenalo vysokú účasť.


Už ste čítali?