Kokosové kocky

Autor: Zuzana Dubcová *zuz* | 6.10.2011 o 10:30 | (upravené 6.10.2011 o 11:53) Karma článku: 7,08 | Prečítané:  2758x

Keďže je to moja prvotina, na konci sa Vám zverím s inováciami, ktoré ma napadli až potom, ako som tento zázrak dokončila. Ale najprv malé uvedenie do problému. Mali sme hody. A moja mama zas vymýšľala, že čo napečieme. Keď sa mi zdalo, že už vymýšľa príliš, povedala som, že urobím nový - kokosový. A bolo to.

Čo potrebujeme:

na cesto: 4 vajíčka, 12 dkg práškového cukru, 12dkg polohrubej, pol PDP, 0,5 dcl oleja, 1 PL kakaa (toto všetko ešte raz, lebo máme vrch aj spodok)

Cesto, keďže sme pokročilí nejdem presne popisovať. Proste ho upečieme 2x.

DSC00589.jpg

čo potrebujeme ďalej:

na plnku: 3dcl mlieka+1 PL práškového cukru, 250g kokosu, 250g masla, 250g cukru, balík okrúhlych piškót

kokos zalejeme horúcim osladeným mliekom, necháme vychladnúť. Zatiaľ vymiešame maslo a cukor. Po vychladnutí plnky spojíme dohromady. Ak sa vám zdá že je dosť tekutá, kľudne pridajte ešte kokos. (ja som pridávala asi dve hrste).

DSC00590.jpg DSC00591.jpg

Teraz prichádza to najdôležitejšie: uvaríme si kávu a zároveň uvaríme kávu aj pre koláč. Sebe takú ako vždy a koláču riadne silnú - na asi 1,5 dcl vody 2 Kl kávy. Kým tú svoju vypijeme, tá koláčová vychladne a prilejeme do nej rum alebo um, alebo niečo také. Približne pol objemu z kávy. Odporúčam neochutnávať - lebo ju potrebujeme na ten koláč. Fakt.

DSC00594.jpg DSC00595.jpg

Spodný plát pooblievame polovicou kávorumu. Nebojte sa, on to znesie. A potrieme džemom. Na to príde polovica vychladnutej kokosovej plnky. Na tú zasa piškóty. A druhá polovica plnky.

DSC00598.jpg DSC00601.jpg

Teraz prichádza časť pre šikovné ruky: vrchný plát polejeme druhou polovicou kávorumu, potrieme džemom (pracujeme veľmi rýchlo) a prehodíme na navrstvenú časť. Prečo pracujeme rýchlo? Aby sa nám plát nepotrhal. Potom dáme zachladiť, polejeme čokoládovou polevou, necháme opäť stuhnúť a nakrájame horúcim pilkovým nožom na kocky, alebo rezy - ako sa komu páči.

DSC00609.jpg DSC00610.jpg

 

Ja som ešte vrch dozdobila bielou čokoládou. Nie je to podmienka, iba to dobre vyzerá.

Odporúčania na záver:

Cesto je dobré, na ňom nemeňte nič. Plnka by podľa mňa mohla byť aj sladšia, nabudúce pridám o nejakých 5 dkg cukru viac. Ak chcete len rýchly koláčik pre návštevu, stačí upiecť len spodok, naplniť plnkou a miesto vrchného plátu naukladať piškóty a poliať čokoládou. Alebo, ako mi poradila kamoška Gabika, nedávať ani piškóty, ukončiť to plnkou, zachladiť a poliať alebo pofŕkať čokoládou.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Van der Bellen nevyhral, to len populizmus porazil sám seba

Miloš Zeman sa tešil predčasne. Ukazuje sa, že víťazstvá radikálov či populistov nie sú ani v dnešnej dobe samozrejmosťou.

KOMENTÁRE

Renzi dal sám sebe mat. Dostala ho aj Európa?

Taliansky výsledok je politicky nepomerne ďalekonosnejší než rakúsky.

SVET

Taliansky premiér Renzi po prehre v referende podá demisiu

Hlasovanie zaznamenalo vysokú účasť.


Už ste čítali?